sepolia logo

Δύο σημαντικά Ψηφίσματα για την προστασία των πολιτών και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, που βάλλονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υιοθέτησε στις 15/3 το Περιφερειακό Συμβούλιο ύστερα από πρωτοβουλία της Δύναμης Ζωής και παρά την αντίθεση της δεξιάς Διοίκησης που συνεχίζει την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εμμένει στην εικονική συμμετοχή με το πρόσχημα της… πανδημίας αν και ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό! Πάντως στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της δεξιάς Διοίκησης να μην υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τα δύο Ψηφίσματα για την προστασία του δημόσιου αγαθού που είναι το νερό και για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών.

Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό

Το Ψήφισμα της Δύναμης Ζωής κατά των σχεδίων Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού, υιοθέτησε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και παρά την προσπάθεια της δεξιάς Διοίκησης που επιχείρησε να το αποτρέψει. “Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό!” τονίζει το Ψήφισμα.

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συντάσσεται με τις θέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, και τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”, τονίζεται μεταξύ άλλων στο Ψήφισμα που εκφράζει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και της ζητά να το αποσύρει.

“Η κυβερνητική αυτή επιλογή, θα διαρρήξει την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, θα το μετατρέψει σε εμπόρευμα και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, ενώ θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στο νερό ως βασικό αγαθό. Κι αυτό, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η τάση ανάκτησης των επιχειρήσεων ύδρευσης από τους ιδιώτες και η υπαγωγή τους στον δημόσιο έλεγχο, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους”.

Ψήφισμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Εξάλλου σε δεύτερο Ψήφισμά του, με πρόταση της Δύναμης Ζωής, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει δυστυχώς δρόμο στα περίφημα “funds” για να βγάλουν σε πλειστηριασμό περίπου 700.000 ακίνητα, τονίζει ότι “οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που έφερε η Κυβέρνηση μετά την δημόσια κατακραυγή δεν λύνουν το πρόβλημα που αυτή δημιούργησε. Οι τράπεζες και τα funds εξακολουθούν να μην δεσμεύονται σε τίποτα”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση:

 • Αναστολή των πλειστηριασμών με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου τουλάχιστον μέχρι την εκλογική διαδικασία.
 • Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και αντικατάσταση του με ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
 • Να υπάρχει δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, να είναι υποχρεωμένοι να κάθονται στο τραπέζι για την εξεύρεση λύσης με τους οφειλέτες.
 • Διαφορετική πλατφόρμα από την σημερινή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην οποία να μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες με την ύπαρξη εισοδηματικών κριτηρίων.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα στους οφειλέτες δικαστικής προσφυγής, κα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το ψήφισμα που υιοθέτησε το περιφερειακό συμβούλιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

 

Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό!

Χωρίς διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, προωθεί με αντιδημοκρατικές διαδικασίες πολιτικές ισοπέδωσης κάθε δημόσιας υποδομής και δημόσιου αγαθού.

Με ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» 263 άρθρων που έφερε στη Βουλή, προωθεί επικίνδυνους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης για ιδιαίτερα σημαντικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συντάσσεται με τις θέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, και τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για τους παρακάτω λόγους:

 1. Δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ύδατος και μάλιστα σε αντίθεση σε όσα ξεκάθαρα, σταθερά και αμετακίνητα έχει κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με μια σειρά από σχετικές αποφάσεις του (ΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022 και 1886/2022).
 2. Στον τομέα των υδάτων της χώρας δεν υπάρχει και δεν νοείται ανταγωνιστική αγορά νερού ώστε να απαιτείται η ρύθμισή της από Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.
 3. Με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου επέρχεται κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων που τα ελέγχουν, καταργώντας τον πυρήνα του ιδρυτικού νόμου 1069/1980 των ΔΕΥΑ.
 4. Δημιουργεί ρυθμιστική αρχή, της οποίας η ύπαρξη συνιστάται στη ρύθμιση κανόνων ελεύθερης αγοράς (ενέργεια) και η οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει στην παροχή υπηρεσιών ύδατος. Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείριση του δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όχι οικονομικό μέγεθος που υπόκειται σε ανταγωνισμό.
 5. Θεσμοθετεί πόρους και κυρώσεις σε βάρος των ΔΕΥΑ και υπέρ της νέας ρυθμιστικής αρχής (με ποσοστό επί του τζίρου) χωρίς να αναγνωρίζει τον κοινωφελή και ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ επιφέροντας οικονομική αποδυνάμωση και απαξίωση.
 6. Επιβάλλει, μέσω της προτεινόμενης ρυθμιστικής αρχής, συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ, χωρίς προηγουμένως να προτείνονται μέτρα για την υποστήριξή τους.
 7. Η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τις ΔΕΥΑ, δεν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους από ΔΕΥΑ, που είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι για θέματα Ύδρευσης –Αποχέτευσης.
 8. Παραπλανητικά συνδέει την σκοπιμότητά του με δήθεν οδηγίες της ΕΕ (οι οποίες αποκλειστικά αφορούν στην ενέργεια). Αποκρύπτει πως σε καμία περίπτωση οι έξι πυλώνες, του άρθρου 3, του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβάλουν τέτοιας μορφής ρύθμιση.
 9. Δεν διασφαλίζει την αναγκαία διαβούλευση και συναίνεση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα

Η κυβερνητική αυτή επιλογή, θα διαρρήξει την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, θα το μετατρέψει σε εμπόρευμα και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, ενώ θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στο νερό ως βασικό αγαθό.

Κι αυτό, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η τάση ανάκτησης των επιχειρήσεων ύδρευσης από τους ιδιώτες και η υπαγωγή τους στον δημόσιο έλεγχο, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι σε 10 μέρες, στις 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, ξεκινά στη Νέα Υόρκη η Διάσκεψη του ΟΗΕ – «Το Νερό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», για μια αποτίμηση της δεκαετίας δράσεων την περίοδο 2018-2028, του σχεδίου που προωθεί ο Γ.Γ. του Οργανισμού Α. Γκουτιέρες, που με σαφήνεια έχει πάρει θέση: «Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο». «Λαϊκιστή θα τον θεωρούσε η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία κινείται ακριβώς στον αντίποδα του νερού ως ανθρωπίνου δικαιώματος και δημοσίου αγαθού.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεση του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ζητά από την Κυβέρνηση την απόσυρση του.